tirsdag den 16. december 2008

Journalistik 'Dubai Style'

Jeg var ude og løbe en tur her til aften (første gang jeg måtte supplere shortsene med en lang ærmet t-shirt… det er for alvor blevet vinter!). På vej gennem receptionen griber jeg ’7-days’, som er Dubais svar på Metroexpres, og bliver straks underholdt af forsiden, som utvetydigt hylder den iranske sko-kastende journalist, som forleden vurderede, at Hr. Bush vist trængte til et par nye. Det er ikke den store hemmelighed, at der er ret kraftig journalistisk censur her. Og lur mig om ikke der har været et par embedsmænd inde over denne forside og den tilhørende artikel, hvor skokasterens chef, fætter, tidligere nabo og et væld af andre mennesker udtaler sig i særdeles rosende vendinger om dette stunt… Man er vist - heller ikke her i landet - så imponerede over USA!

Censur kan således bruges til politiske manifestationer – men også til at sætte ens eget land i et helt urimeligt positivt lys (tit hænger de to ting sammen). Det er selvfølgelig også tilfældet her. Der er forbavsende få negative historier, hvilket godt kan undre lidt, når nu hele bunden er ved at falde ud af ejendomsmarkedet, der netop har været Dubai’s helt store vækstmotor. For at censuren ikke skal blive alt for ’tydelig’, giver man masserne nogle små lunser af ’det rigtige liv’. Det kan være en kort notits om, at der desværre har været en enkelt arbejdsulykke den seneste måned (nok en sandhed med modifikationer) eller, at der er registreret prisfald på enkelte ejendomme (afgjort en sandhed med modifikationer).

På side 2 i dagens avis bliver jeg endnu engang voldsomt underholdt, da embedsmændene fra før har været på arbejde igen – denne gang for at nedtone kriminaliteten. Hold så fast – der står i en notits på 15 linjer, at man har fanget 4 arabiske mænd, der har tilstået at de har fabrikeret 16.795 falske kredit kort og samlet hævet over $ 60 millioner på disse kort i Dubai (!). Hvis ikke det er en ’headline’ at 4 mænd i Dubai har svindlet sig til knap en halv milliard kroner, så ved jeg ikke hvad er….! I øvrigt kan man godt betvivle, at der kun har været 4 mand involveret i denne sag – men politiet oplyser at case is closed!



Nr. 3 artikel i avisen (også på side 2) har embedsmændene formentligt ikke været inde over. Den er til gengæld klassisk Dubai. Til trods for finanskrise og globalt fokus på co2 udledning, så præsenterer direktøren for det nye Armani Resort i Dubai med stolthed planerne om at lave en kæmpe kunstig strand med nedkølet sand (!!). Og hvordan skal det så foregå? Jo…”We will suck out the heat out the sand to keep it cool enough to lie on”…nå ja, klart nok. Og hvorfor ?? Jo fordi ”This is the kind of luxury top people want”… Ok – det kunne måske være at ‘Top people’ var så intelligente, at de godt kan regne ud, at i sommermånederne hvor der er 50 grader i Dubai, så er det altså ikke der, man skal slæbe familien med på strandferie!

Og således kom jeg til side 3…

Ingen kommentarer: